Draaien, frezen…. metaalbewerken is een mooi vak. in 1993 heb ik de keuze voor metaaltechniek gekozen. Ik zat op de LTS en wilde fietsenmaker worden, vandaar de keuze. Deze keuze kwam tot stand omdat ik een vervende wielrenner was en alles van de fiets wilde weten en wilde repareren. Heden, meer dan 25 jaar later …..pffff…. heb ik het gevoel dat dit een goede keus is geweest. Iets minder fietsen, dat wel, maar metaaltechniek is er niet minder leuk om geworden.

In die 25 jaar is er echter veel veranderd. Rustig een vak leren zoals ik heb gedaan is er bijna niet meer bij. Directe inzetbaarheid, automatisering is aan de orde van de dag. Hoge mate van verantwoordelijkheid doordat er gewerkt wordt met erg dure machines die moeten renderen. Als opleider reist dan direct de vraag; waar moet CNC onderwijs naar toe?

Vandaag hebben we onze nieuwe CNC draaibank met Y-as in werking gesteld. Een machine zoals er zoveel staan, ook in het onderwijs. Gelukkig maar dat er veel machine staan. Er is een grote behoefte aan (aankomende) vakmensen, maar wat moeten we ze leren? Knoppen drukken, meerdere machines bijhouden, hard werken?

CRAFT Education leert de beginnende vakmensen direct denken als expert. Ook binnen de niveau 3 opleiding tot Alround verspaner en de niveau 4 opleiding tot verspaningstechnoloog. Voorbereiden is het hele werk. Echt begrijpen hoe het werkt dat is het uitgangspunt. Geen werkstukken maken om te laten zie dat je het gereedschap kunt corrigeren, maar om procesbeheersing onder de knie krijgen. Dit is namelijk de skill die een CNC engineer nodig heeft in een hoog geautomatiseerde omgeving.

Procesbeheersing is de sleutel tot succes in de metaalindustrie. Dit is ook de reden waarom we de machine hebben aangeschaft. Niet om ook een machine te hebben, maar we hebben ons als doel gesteld om onze opleidingen zo vorm te geven dat de aankomende vakmensen klaar zijn voor industry 4.0. Echte proces beheerser worden en het CNC proces echt begrijpen. We zijn gestart met meerdere machines aan elkaar knopen, flexibele robotisering vormgeven en op basis van data het proces te gaan beheersen. Van CAD, naar CAM, naar tool-management naar automatisch verwerken van de gemeten waarde via een CNC meetmachine. Closed loop.

Is het mogelijk? …..uiteraard…..Samen met onze partners zijn we de uitdaging aangegaan om beginnende vakmensen de juiste kennis mee te geven om industry 4.0 fabrieken vorm te geven. In 25 jaar is er veel veranderd……Mooi man!! #nextgenerationeducation