Momenteel ben ik voor een groot internationaal bedrijf de cursus vorm- en plaatstoleranties aan het verzorgen. In totaal gaat het om een 50-tal engineers, afgestudeerd aan een van de technische universiteiten in Nederland. Deze mannen (95% man) zijn slim, weten echt wel waar ze het over hebben en staan in de bloei van hun leven. Wat zou ik in hun ontwikkeling bij kunnen dragen vraag ik me altijd af als ik aan een ontwikkeltraject begin. Nou…….iets over vorm- en plaatstoleranties dus 😊.

Bijna iedereen in de maakindustrie van voor zowel ontwerpers als proces engineers heeft er mee te maken. Veel mensen hebben in de basis wel kennis over deze materie. Dat is ook meteen het probleem. Iedereen denk dat hij weet waar het over gaat, maar de details en diepgang die nodig is om het echt te begrijpen wordt erg vaak onderschat. Goede toepassing van Vorm- en plaatstoleranties bepalen voor 70% een goede prijs/kwaliteitsverhouding van een product. De norm NEN-EN-ISO 1101: 2017 waarin deze norm beschreven staat is ontwikkeld en wordt gebruikt om geometrische productspecificatie vast te leggen met symbolen in vorm, Plaats, Richting en Slagtoleranties. Naast deze symbolen zijn er extra symbolen om producten op een technische tekening te specificeren.

Omdat deze kennis vaak erg onderschat wordt hebben we een cursus ontwikkeld waar deze lastige norm in “Jip en Janneke taal” uitgelegd wordt. Tijdens de cursus leer je de betekenis van de symbolen en leren ze hoe ze deze op een technische tekening (2D of 3D) kunnen toepassen. De cursus bestaat uit 10 modules en bestaat uit een boek, learning App en een online leeromgeving met veel e-learning modules. Aansluiten bij de stijl van de lerende, persoonlijk en individueel onderwijs. Leren in eigen tempo via e-learning of met (optionele) begeleiding van een expert (op onze locatie in Deurne).

Ben je engineer en je hebt te maken met vorm- en plaatstoleranties? Ik daag je uit om deze modules te doorlopen. Ik ben er van overtuigd dat je niet weet wat je niet weet, er gaat een wereld open als je de diepere laag van vorm- en plaatstoleranties goed in beeld hebt. Mocht je toch op het eindtoets een 10 scoren? Dan krijg je je geld direct terug gestort op je rekening!!

Durf jij het aan?