In gesprek met… Eddo Cammeraat - Eigenaar en Managing Director Laagland en Voorzitter FPT-VIMAG  introductie afbeelding
In gesprek met… Eddo Cammeraat - Eigenaar en Managing Director Laagland en Voorzitter FPT-VIMAG
Home » Nieuws » In gesprek met… Eddo Camm...

Samen weten we meer. Maak gebruik van elkaars kennis.

De maakindustrie in Nederland staat voor grote uitdagingen. Kundige vakmensen zijn schaars. Klanten zijn veeleisender. Specificaties uitgebreider en strikter. Foutloos produceren is van vitaal belang. Innovaties volgen elkaar in een rap tempo op. Waar ligt de grens van het haalbare?

“Welke verandering is een tijdelijke hype en welke vooruitgang is wél cruciaal voor ons bestaansrecht? Een vraag waar vandaag de dag veel ondernemers een antwoord op zoeken. Volgens mij is het belangrijk om allereerst de rust te bewaren, en doelbewust weloverwogen keuzes te maken. Wil je de juiste keuze maken, dan is kennis essentieel. Iedereen in onze branche heeft een stukje van de puzzel, in mijn ogen is samenwerken en kennisdelen dus cruciaal. Ik draag daarom graag actief bij aan het verbeteren van het kennisniveau binnen onze sector. En daarnaast wil ik onderlinge samenwerkingen nóg meer stimuleren. De twee voornaamste redenen voor mij, om het voorzitterschap van FPT-VIMAG op me te nemen”, zegt Eddo Cammeraat.

Voorkom digitale spaghetti
Digitalisering, automatisering of robotisering mag nooit het primaire streven of een doel op zich zijn. Het zijn slechts middelen die kunnen helpen bedrijfsprocessen te verbeteren. Het inzichtelijk maken van de verschillende bedrijfsprocessen is altijd het startpunt voor verbetering.

Eddo Cammeraat vertelt: “Samen met CRAFT Education ontwikkelen we op dit moment lesmodules die ondernemers helpen bij het in kaart brengen van hun doelen en processen. Vanuit deze inzichten worden verbeterpunten geformuleerd. De volgende stap is om mogelijke oplossingen te vinden, te denken valt aan nieuwe software, gereedschappen, robotarm of machine. In deze tijd is het belangrijk om te waken voor digitale spaghetti. Digitale spaghetti ontstaat bijvoorbeeld door veel losse (digitale) elementen, onnodige data en onoverzichtelijke informatie. Het zorgt uiteindelijk voor een vertroebeld of vertekend beeld. Bewaak daarom het inzicht in de processen en houd altijd je doelen voor ogen.”

Educatie altijd van belang voor iedereen
Naast een strategisch belang levert actuele kennis en inzicht ook een belangrijke bijdrage aan de dagdagelijkse werkzaamheden van bijvoorbeeld een operator. Een betere efficiëntie en effectiviteit behaal je met het gehele bedrijf, niet als afdeling of individu. Iedereen binnen een organisatie moet een verandering begrijpen en omarmen. Continu iedereen passend opleiden voor zijn of haar taken is daarbij cruciaal. Eddo Cammeraat: “Ook Laagland richt zich meer en meer op digitalisering van productieprocessen en de daarbij behorende educatie. Zo ontwikkelden we samen met CRAFT Education een e-learning module voor het werken met Zoller meetapparatuur. Iedere (nieuwe) medewerker kan na het volgen van de praktijkgerichte e-learning effectief aan de slag. Zo houden we samen het kennisniveau binnen een bedrijf op peil.”